Povesti de succes, si leganarea in iluzii

Acest site este o incercare de a arata ce am facut in peste 40 de ani de cariera profesionala. Am publicat in epoca tot ce am propus mai semnificativ. Iar aici, nimic nu este ascuns si nici (re)prelucrat. Bune sau rele, acestea sint ideile si rezultatele muncii mele. Ramin consecvent cu mine insumi.

Inainte de 1990, ca cercetator in energia electrica, m-am dedicat studiului functionalitatii sistemului de energie electrica. Ca ansamblu, nu pe componente de echipament separate. Nu erau multi "sistemisti" atunci in Romania, azi sint si mai putini. Solutiile propuse de mine s-au aplicat aproape integral in conducerea si dezvoltarea sistemului national al energiei electrice, intr-un mediu care, in mod surprinzator, era cu adevarat competitiv.

Dupa 1990, am fost prezent de indata ce politicienii au decis ca realizarea unei piete concurentiale de energie electrica este o prioritate in Europa. Pina atunci, economistii fusesera depasiti de proiectul unei piete (market design) foarte particulare. O piata concurentiala sigura in acest domeniu depinde crucial de cunoasterea aprofundata a functionalitatii sistemului energiei electrice, cel mai complex sistem ingineresc existent. Eu cred ca mecanismele pietei pot fi mult mai usor intelese decit functionalitatea sistemului fizic.

De fapt, problemele cu care se confrunta azi piata europeana sint consecinta tratarii inadecvate a unor cerinte privind functionarea sigura si eficienta a sistemului fizic al energiei elctrice. Dezvoltarea retelei si echilibrarea sistemului care nu elimina congestiile si nu integreaza energia regenerabila, mecanismul de piata care nu descopera pretul real al energiei, reguli si practici nationale si regionale divergente care mentin piata fragmentata. Intristator este faptul ca participarea Romaniei la aceste clarificari este mediocra. La noi, discutia publica s-a cantonat in aspectele comerciale nespecifice pietei energiei electrice. In ceea ce ma priveste, cred ca ma pot mindri cu citeva "povesti de succes", vrind - nevrind, dar si in iluzii m-am leganat.

Asa de pilda, cred ca mi se datoreaza intr-o masura semnificativa: modelul  TPA de piata de energie electrica; proiectele ANRE, Transelectrica si Opcom; introducerea pietelor de echilibrare, de servicii tehnice de sistem si de certificate verzi; tarifarea transportului de energie "la intrare" si "la iesire" pe baza costurilor marginale; reglementarea pretului la producator pe baza costurilor marginale; retehnologizarea pe scara larga a retelei de transport; obtinerea pentru prima oara de rating financiar - investitional international, pentru o companie de stat (Transelectrica); aderarea UCTE si afilierea la centrul de control de la Braunweiler; interconexiunile la 400 kV Oradea - Bekecsaba si Isaccea - Dobrudja.


Am depus eforturi fara finalitate militind pentru: o reforma in energie construita pe valorile competentei; reglementare in energie axata pe reguli (ale pietei) si nu pe tarife de energie; acreditarea Opcom ca bursa regionala; producatori termo viabili aflati in competitie reala; un supraveghetor al pietelor de energie si de gaze; ajutoare pentru energie ca Servicii de Interes General (SIG), care nu distorsioneaza preturile; sustinerea ca SIG numai a cogenerarii cu adevarat eficiente; reabilitarea termica a locuintelor co-finantata din programele UE;  si interconexiunea europeana (Est - Vest), asincrona, in statia Isaccea.

Continui sa sper in acomodarea mecanismelor pietei cu cerintele de securitate operationala si de mediu ale sistemului de energie electrica. Eu cred ca problema consta in mesajul inconsistent al factorilor europeni de decizie, altfel spus, se spune una si se face alta.


Mai caut sa nu iau in raspar cele zece porunci,

Ma inchin unui Dumnezeu si
Mi-am iubit parintii.
Nu am gindit sa lovesc si
Nu am inselat.
Nu am furat si
Nu am primit nevazute rasplati.
Nu am marturisit ascuns si
Nu am birfit.
Nu am cerut decit cu imprumut,
Nu am cautat si nici nu am primit inlesniri.