Accesul la retea si managementul congestiilor de transport pun inca probleme proiectului de piata europeana de energie electrica

Jean Constantinescu

jeanconstantinescu@ymail.com

La sfirsitul anului 2014, energia electrica ar trebui sa circule liber 'in' si 'intre' cele 8 piete regionale ale Uniunii Europene. Dar acest termen ar putea fi aminat datorita slabiciunilor manifestate de bursele de energie in tratarea congestiilor de transport.

Cuplarea pietelor pentru ziua urmatoare, cu licitatiile sale implicite de capacităti de interconexiune, este fara indoiala un pas inainte dar, asa cum se arata in urmatoarele doua articole:

'Accesul la retea si managementul congestiilor de transport pune inca probleme proiectului de piata europeana de energie electrica'
'A Nodal Electricity Market Design Based on Regulated Access to Transmission Network'

managenmentul congestiilor transfrontiera efectuat de catre o bursa de energie si nu de un TSO, cum se intimpla intre frontiere, nu permite retelei electrice si TSO sa reacționeze la potentialul real in sprijinul comertului cu energie.
Proiectul - tinta de piata unica UE de energie ar trebui bazat pe modelul 'intrare - iesire' de acces la retea, fara frontiere comerciale. Acesta elimina incongruentele national - transfrontiera si planificare - operare ale accesului la retea. Bursa de energie nu se va mai substitui TSO in operarea interconexiunilor electrice, in timp ce TSO va fi creditat cu responsabilitatea si resursele de investiții de care are nevoie.

Cuvinte cheie: piata europeana de energie; proiect de piata; model nodal; acces la retea; capacitate de transport; interconexiune electrica; managementul congestiilor; bursa de energie; operator de sistem; model 'intrare - iesire'.