Dezlegind functionarea si serviciile sistemului energieie elctrice
ISBN 978-606-92862-0-3
Editor: ROENP
2011
Coperta 1: Pablo Picasso, 1932
Cuvinte cheie: unbundling; dezlegare; sistem electroenergetic; model de sistem; de-reglementare; serviciile energiei; operare si dezvoltare de sistem; functionalitate de sistem
Importanta domeniului si interesul potential din partea cititorilor
Dezlegarea apare ca metoda generala de rezolvare a problemelor si se recomanda, in primul rind, pentru caliatea de a le simplifica prin reducerea dimensiunii. La probleme mai simple, avem solutii mai simple si mai usor de interpretat. Datorita dezvoltarii continue a interconectarii fizice, complexitatea modelelor sistemelor de energie electrica a crescut considerabil. Dezlegarea se intalneste si cu tendintele covirsitoare spre de-reglementarea pietelor concurentiale de energie si "paralelizarea" calculului numeric. Dezlegarea modelelor si functiilor sistemelor de energie poate aduce cistiguri substantiale de eficienta si claritate a solutiilor.
Rezumat
"Dezlegare" (eng. - unbundling, lat. - disligare) este un cuvint plin de semnificatie in mai multe limbi, printre care si romana, desemnind rezolvare sau deslusire a unei probleme complicate. Cu cit aceasta este mai incalcita, cu atit mai bine se potriveste abordarea prin dezlegare.
Prin jocul intimplarii, autorul s-a ocupat cu energia electrica, mai precis cu problemele sistemului de energie electrica (SEE), in special ale functionalitatii acestuia. Ca cercetator stagiar, a fost puternic marcat de metoda diakoptica propusa de Gabriel Kron la inceputul anilor 50'. Cartea aceasta stringe rezultatele unei munci de cercetare ce se intinde pe mai mult de 40 de ani, si care pastreaza inca o semnificatie. Modelele si metodele prezentate nu sint simple speculatii teoretice. In general, acestea au fost aplicate in programe pentru calculator, cele mai multe din ele fiind coduri "de productie" folosite in operarea si dezvoltarea SEE romanesc.
De asemenea, prin simpla coincidenta, interesul statornic al autorului pentru dezlegarea modelelor operationale ale SEE s-a intalnit cu puternica tendinta spre de-reglementarea pietelor de energie electrica. Ori, concurenta poate fi realizata numai daca serviciile de baza ale sistemului de energie se dezleaga in raport cu clientii acestora. In ultimele doua decenii, dezlegarea serviciilor de energie electrica a devenit pretutindeni evenimentul zilei in legatura cu energia, iar autorul a avut sansa sa-si aduca o modesta contributie in acest domeniu al reformei din Romania.
Confruntindu-ne cu un model nou al sistemului de energie, mai intai incercam sa identificam variabilele si componentele (subsitemele) procesului care pot fi tratate separat. Cautam, dupa aceea, asa-zicindele "conditii de sistem", care ofera o baza pentru articularea solutiilor individuale. Un model reusit de "interconectare" este de fapt pasul - critic al procesului de solutionare. Asadar, in general, dezlegarea include etape in care se determina solutii pentru subsisteme, si pasi in care solutiile "partiale" sint "interconectate".
Dezlegarea va fi de variabile, daca "interconectarea" solutiilor semnifica "corectie", si de procese, daca interconectarea apare ca simpla reuniune de solutii partiale, intrucit eroarea de calcul prestabilita este indeplinita. Decuplarea este cazul particular in care sint dezlegate numai doua subsisteme.
Daca luam in considerare natura fizica a interdependentelor care se dezleaga si, implicit, criteriul particular de partitionare, se pot identifica urmatoarele trei clase de dezlegare:
a) Dezlegarea inter-actionala sau functionala, in care subsitemele sint rezultatul neglijarii inter-actiunilor de intensitate slaba.
b) Dezlegarea spatiala sau structurala, unde subsistemele sint rezultatul descompunerii unui model cu structura de retea.
c) Dezlegarea temporala sau variationala, unde subsistemele sint rezultatul separarii variabilelor sau proceselor in domeniul timpului, pe anumite perioade sau pe intreg domeniul de simulare.
NB. Textul cartii are 167 de pagini si este bilingv, roman si englez.