Cogenerarea, o idee buna ce risca sa fie compromisa

Jean Constantinescu, 11 ianuarie 2013

De doua decenii, sistemele de alimentare centralizata cu caldura (SACC) pe baza de cogenerare devin in Romania din ce in ce mai putine si mai mici. Consumatorii continua sa se deconecteze in timp ce producatorii si furnizorii acumuleaza noi pierderi si sint incapabili de investitii pentru retehnologizare.

Desi consuma mai putin combustibil si produc mai putine noxe decit centralele individuale, si sint in mare masura amortizate, unitatile de cogenerare existente sint economic vulnerabile. Costurile lor fixe nu pot fi acoperite de incasarile din vinzari, deoarece functioneaza in acest regim numai jumatate din anul calendaristic. Ca monogeneratori de electricitate, in anotimpul calduros, au eficienta mediocra, mai ales la o productie limitata.

Asadar, pentru a functiona, cogenerarea si SACC actuale trebuie sprijinite. Dar sprijinul ar trebui sa se acorde cu respectarea normelor europene, numai firmelor care au investit in cogenerare de inalta eficienta si, totodata, consumatorilor de caldura pentru care factura nu este suportabila, ca serviciu de interes general (SIG).

Directiva 2004/8/CE admite schemele de ajutor pentru firme daca unitatile lor de cogenerare sint calificate de inalta eficienta. De pilda, daca se ard gaze naturale, aceasta conditie este satisfacuta de catre unitatile de cogenerare in ciclu combinat gaze - abur. Regulile UE privind SIG acordat ca beneficiu social consumatorilor finali cer ca schema de ajutor (i) sa mentina interesul consumatorului pentru economisire, adica sa acopere cu precadere costuri fixe reflectate de un tarif binom, si (ii) sa vizeze mai ales consumatorii saraci. Ponderea în facturi a costurilor fixe este de peste 80% la consumatorii vulnerabili și mai mica de 20%  la consumatorii mai instariti, care consuma mai mult.

La noi insa, ANRE ofera aproape tuturor firmelor din domeniu (35 in 2011) un bonus de cogenerare de peste 160 Lei/MWh (31 Eur/Gcal) reprezentind circa jumatate din costurile de productie. Pentru a oculta ajutorul de stat, reglementatorul a calificat peste 40 unitati drept cogenerare de inalta eficienta aplicind o procedura "simplificata" ce se raporteaza la unitati de referinta cu performante mediocre, si nu la formula recomandata de Directiva 2004/8/CE. Chiar daca echipamentul calificat este vechi, supradimensionat si trebuie inlocuit. Banii necesari bonusului pentru caldura sint luati de la consumatorii de energie electrica de catre Transelectrica, care colecteaza o "contributie" de 23.10 Lei /MWh ce-i dubleaza tariful de transport. Prin urmare, bonusul nu numai ca a devenit o subventie incrucisata ascunsa si de dimensiune apreciabila, dar pune sub semnul intrebarii pina si competitivitatea transportatorului roman de energie electrica in piata europeana. In plus, bonusul a fost instituit in locul unei reglementari care permitea unitatilor de cogenerare sa-si acopere o parte din costurile fixe, dar prin servicii de sistem utile, sub forma rezervei de capacitate pusa la dispozitia sistemului national de energie electrica.

De trei ani, prin bonusul de cogenerare se cheltuieste 1 mld. Lei/an fara nici un rezultat pozitiv. Dimpotriva, criza SACC s-a adincit, calitatea serviciului si nivelul performantelor economice au continuat sa se degradeze, iar investitiile au ramas numai pe hirtie. Nici nu-i de mirare. Potentialii investitori privati nu inteleg oportunitatea unor instalatii noi. Ei vad la noi un pret de 37 Eur/Gcal, cu 25% mai mic decit media europeana, si aproape toate instalatiile declarate de inalta eficienta. Chiar daca in realitate acestea ar trebui inlocuite, la mijloc fiind doar un mecanism menit sa mascheze un puternic ajutor de stat si costuri duble fata de preturi. In loc sa recunoasca impasul, si sa revizuiasca o schema de sprijin evident proasta, autoritatile cauta pentru investitii alte miliarde de euro, din imprumuturi. Ca si cum n-ar fi suficienta experienta nefericita cu celebrul program "Termoficare 2006 - 2009", care pur si simplu a irosit fonduri publice de peste 600 de mil. Lei.

O idee buna, cogenerarea si alimentarea cu caldura din retea, risca sa fie compromisa in Romania de o proasta reglementare. Timpul nu mai asteapta, am putea spune ca sintem in al doisprezecelea ceas. Colapsul SACC si proliferarea incalzirii individuale ineficiente si poluante pot fi evitate daca firmele primesc ajutoare numai pentru instalatii cu adevarat de inalta eficienta. Toate celelalte fonduri care acum se acorda firmelor trebuie transferate consumatorilor finali, sub forma beneficiilor sociale indexate la tarife de tip binom. In acest fel, preturile vor reflecta costurile reale, acestea vor atrage investitorii, suportabilitatea facturii va creste, iar furnizorii vor avea tot interesul sa creasca eficienta.

(a se vedea si "Platim fara rost un miliard de lei pe an pentru cogenerare", http://energy-center.ro/uncategorized/de-ce-platim-fara-rost-un-miliard-de-leian-pentru-cogenerare/)


Cuvinte cheie: cogenerare; bonus; alimentare centralizata cu caldura; energie termica; reglementare in energie; schema de sprijin.