Un proiect alternativ de piata de energie electrica - modelul nodal

Climate Policy Initiative, reprezentata de catre institutul de cercetari economice DIW Berlin, a organizat la Bruxells, in data de 10 iunie 2010, un seminar in cadrul proiectului Reshaping, finant de catre UE, vizind sustinerea implementarii Directivei resurselor regenerabile.

S-a abordat problema performantei actualului proiect european de piata de energie electrica - managementul congestiilor si pietele de echilibrare intra - zilnice - si, in context,

Au fost discutate optiuni pentru implementarea preturilor nodale (PN) ca solutie alternativa de adresare a restrictiilor tehnice ale sistemului si retelei de transport de energie electrica. PN au fost introduse cu succes in mai multe piete din SUA.
Personal, am adus o modesta contributie la tarifarea serviciului de transport incepind cu anul 1998 (click).


Am fost invitat sa fac o prezentare (click) asupra dezvoltarilor similare din regiunea Sud - Est europeana si asupra problemei accesului la reteaua de transport. Pretul nodal este un pandant natural la modelul propus de mine de capacitate transport nodala. Am pledat pentru o separare clara a aspectelor tehnice ale transportului, aflate in sarcina operatorilor de transport si sistem, de aspectele comerciale, care sint de interes pentru toti participantii la piata. Tratarea adecvata a capacitatii de transport poate sa fie esntiala pentru integrarea pietei europene si realizarea unui sistem de transport sigur.