http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-6835014-csat-aprobat-infiintarea-celor-doua-mari-companii-energetice-electra-energetica.htm


CSAT a aprobat infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Energetica
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2010, 14:45 Economie | Energie
[Extras din comentariile postate cuprinzind raspunsul lui Jean Constantinescu la intrebarile unor participanti la discutie]

1.        [Om bun] Care sunt promisiunile Romaniei la intrarea in UE si care este stadiul indeplinrii lor?

[JC] Sa facem o piata concurentiala functionala a energiei, sa asiguram sustenabilitatea alimentarii cu energie si sa respectam standardele UE de mediu. Am aratat la Negocieri ca am facut deja pasi seriosi in acesta directie, conform directivelor europene, si ca vom ajunge gradual la tinte, pe baza Foii de Parcurs. Am spus, de pilda, ca am facut un sistem de reglementari independent, operatori de transport, de sistem si de piata independenti, care permite accesul corect la piata, mai multi producatori si furnizori in competitie. Ne-am angajat sa reducem pina la eliminare orice interventie a statului in piata: tarife angro si la consumator, subventii si ajutoare, cote de productie/achizitie, restrictii la frontiere in calea comertului. Am spus Comisiei Europene ca acestea sunt masurile care asigura nediscriminarea in piata sustinind investitiile de retehnologizare; care investitii, asigura sustenabilitatea sectorului si consumatorilor, precum si protectia mediului. Am mers un timp in aceasta directie dupa care a urmat reculul. Reglementarea s-a cantonat in tarife, cote si subventii, ca pe vremurile de trista amintire, si nu s-a mai preocupat de consolidarea pietei; distorsiunea tarifara s-a agravat si a descurajat consumatorii sa devina eligibili, investitorii nu au mai fost lasati sa intre in "sectorul strategic", birocratia a crescut, mimetismul a ocultat actiunea concreta, regulile au inceput sa se schimbe peste noapte,  si in general am uitat de "Foaie".
  
2.        [Om bun] Ati citit studiul tehnico-economic pe baza caruia s-a luat decizia CSAT si pe ce site se poate citi acest studiu?

[JC] Studiul Deloitte (un rezumat? concluzii? - nimeni nu prea stie ce a fost) a fost publicat pe site-ul MEC. Paradoxal, el a oferit oficialilor de toate culorile atit argumentele concentrarii celor mai valorosi producatori (campionul guvernului Tariceanu) cit si al adunarii unitatilor profitabile si cu pierderi in doua unitati (campionii avizati de catre CSAT). A fost axat, probabil datorita caietului de sarcini, pe o argumentatie forte de tipul "mix echilibrat de resurse", "securitate nationala, inclusiv de aparare", "identitate energetica nationala", "lider regional", "conservarea locurilor de munca". Nu prea s-a uitat la angajamentele Romaniei fata de UE si a fost strain de problemele reale ale functionarii pietei si sistemului energiei electrice. De pilda, in loc sa se estimeze preturile in piata pe baza costurilor marginale, s-au prezentat niste Costuri Actualizate Unitare (CUI), informatie utila numai in proiectele de investitii. In interpretarea care i se da acum, cele doua societati ar deveni din ce in ce mai mici. Pentru unitatile termo s-ar face numai investitii de prelungire a functionarii.

3.        [Om bun] Cine sustine ca sursele de energie ieftine (hidro, nuclear) sa ramina separate de cele scumpe (lignit)? Consumatori preferentiali? BD in intelegere cu cercuri politice?

[JC] Dupa discutii indelungate, sub mai multe guvernari, s-a decis, corect in opinia mea, ca hidrocentralele si CNE sa ramina in proprietate statului, adica sa fie "protejate" la privatizare. Termocentralele trebuie insa reconstruite, fie ca sunt in condensatie fie ca sunt in cogenerare. Fara a mai intra in amanunte, aici trebuie atrasa investitie privata masiva, singura interesata in tehnologiile noi. Cu o conditie, am zis unii din noi: sa nu detina pozitii dominante in piata. Consumatorii nu ar trebui sa sufere din cauza acestei impartiri deoarece este treaba furnizorilor, aflati ei insisi in concurenta, sa le asigure "cosul" potrivit. Lucruriule nu s-au intimplat asa din cauza contractelor preferentiale ale producatorilor (de stat). Care contracte, au fost permise de un management nereformat, adica de o guvernanta corporativa redusa la o simpla prelungire a ministerului, cu toate deciziile luate la minister. Aici trebuie cautata solutia problemei si nu in impartire, care, cel putin pentru termo, era gindita ca vehicol de privatizare cu riscuri minime.
 
4.        [Dacu] Pot termocentralele sa urce pretul la kWh pana devin rentabile ? Ar fi acest pret mai mare decat media in UE ? Care e aceasta?

[JC] In piata avem pretul marginal, adica pretul cerut pentru ultimul MWh oferit la vinzare. La momentul respectiv, toti producatorii obtin acest pret. Cei eficienti vor face profit mare si se vor dezvolta, altii vor supravietui si vor cauta solutii. In cursul unei zile preturile pietei pot varia la noi de la 20 la 70 Euro/MWh. Asa incit, unele termocentrale mai putin eficiente pot supravietui "in nisa" vinzind onest de pilda doar in 2000 de ore din cele aproape 8800 ale anului. Din pacate, noi mai tinem in viata producatori care vind si peste acest palfon maxim. Ei beneficiaza ne-onest de preturi reglementate ale ANRE mai mari, de fapt subventii mascate aplicate la comanda politica. Pe termene mai lungi, contractele se departajeaza in livrari de baza, semi-virf, virf etc., cu preturile aferente. In UE sunt tari in care energia de baza se vinde angro la 30 - 35 Euro/MWh (Polonia si chiar Germania) si tari in care acest pret este de 50 Eur/MWh (Italia).  Energia de virf este semnificativ mai scumpa si din pacate, noi mai exportam energie hidro de virf la preturi de energie de baza. Mai trebuie amintit faptul ca producatorii pot obtine venituri nu numai din vinzarea de energie dar si din asa-zicindele servicii tehnologice de sistem. Este vorba de participare la reglajul sistemului si de mentinerea de capacitati de rezerva. Capacitatile de rezerva sint platite numai pentru a sta la dispozitie. Daca nici cu aceste venituri nu-si pot inchide bilantul financiar, atunci producatorii au o problema. Acestia sunt termenii in care anm prezentat eu lucrurile in cursul timpului.

5.        [Dacu] La ce pret mediu putem cumpara energie din import?

[JC] In Sud - Estul Europei este cam criza de energie. Singurii care exporta sunt bulgarii dar incep sa aiba si ei probleme cu balanta. Asa incit, preturile dincolo de granita sunt mai mari in multe perioade de timp decit pe piata interna. Exista insa si situatii in care piata regionala este interesanta pentru noiu. De pilda, in 2003 am avut o seceta prelungita cu productie hidro mult sub estimari. Atunci, pentru a-si respecta contractele, Hidroelectrica a fost obligata de catre minister sa cumpere de la producatorii nostri, la preturi de citeva ori mai mari decit ofertele de peste granita. A fact pierderi financiare uriase, pe care abia daca le-a resorbit in vreo 3 ani. Ma limitez la acest raspuns sumar dar relatia cu piata europeana ar merita o discutie separata, si foarte actuala. La capacitatile de tranzit se impun limitari mai mult sau mai putin justificate de catre operatorii de transport neindependenti, controlati de guverne, in ciuda reglementarilor exprese ale UE. Din acest punct de vedere, si noi suntem sub amenintarea unui infidgement.
 
6.        [Dacu] Ce consecinte ar avea cresterea pretului, inclusiv asupra agentilor economici aflati in competitie cu Vestul?

[JC] Decizia privind instituirea pietei concurentiale de energie electrica a fost luat de catre UE la inceputul anilor 90' tocmai pentru a ajuta economia europeana sa concureze cu succes cu americanii si asiaticii. Asadar, piata energiei ar trebui sa fie in slujba consumatorului. Guvernul nostru ar trebui sa stie ca tinta principala trebuie sa fie o piata eficienta de energie, pentru ca numa asa poate ajuta economia si accesul la energie al intregii populatii. Nu avem piata eficienta cind termocentralele noastre, peste 50% din productie, consuma cu 50% pina la 100% mai mult combustibil pentru fiecare MWh decit tehnologiile moderne, care se generalizeaza in Vest. In plus, ca sa se mentina tariful "social" IMM-urile platesc o energie ma scumpa cu probabil 20 - 30%. Ne-am angajat la UE sa eliminam tariful social. Exista solutii pentru protejarea grupurilor sociale "vulnerabile" dar guvernantii nu sunt preocupati. In schimb, unii consumatori mari, fie de electricitate fie de gaze, au obtinut preturi sub nivelul pietei si sunt avantajati in competitia europena. Nu se putea obtine acest lucru fara un sprijin puternic.
 
7.        [Dacu] Ce ar face noul patron daca s-ar privatiza? Pe langa retehnologizare, ar creste pretul? De ce nu ar face-o statul?

[JC] Imaginez un scenariu fictiv, care poate nu este departe de realitate. Daca in 2005 - 2006, un investitor strategic, adica unul cu state vechi in domeniu si forta financiara, ar fi cumparat un complex energetic pe lignit. Ar fi facut un plan de afaceri in care cu masuri pe termen scurt punea la punct grupurile in functiune, de 330 MW, iar simultan ar fi lansat proiecte de constructie de unitati noi, cu capacitati unitare de peste 500 MW. Ar fi avut grija ca in 5 ani complexul sa genereze bani in conditiile actuale de mediu, mai putin restrictive, apoi ar fi functionat numai cu unitatile noi si curate, cu eficienta de circa 60% fata de 33% din prezent. Statul nu a fost de acord. Complexul a functionat in continuare un pic mai bine, a strins un profit mediocru, care nu i-a permis sa investeasca nici macar pentru indeplinirea cerintelor de mediu din prezent, cind emisiile sunt gratuite. De aceea statul trebuie sa se retraga din activitatile economice concurentiale (Nu si din hidroenergie, unde este mult serviciu public).

8.        [Dacu] Ne-ar face importatori mari de energie inchiderea termocentralelor?
[JC] Nu se pune problema inchiderii tuturor termocentralelor peste noapte. Avem insa capacitati excedentare de ordinul miilor de MW, unele foarte scumpe, ca de pida Doicesti, Borzesti, Braila etc. Reducerea consumului ca efect al crizei ne mai da un respiro dar din pacate il vom irosi ca si alta data. Norocul nostru este parcul hidro si Cernavoda care ne asigura din start jumatate din necesar. Dar, in opinia mea, politicienii bruiaza discutia serioasa lansind probleme false cum este recombinarea de intreprindetri de stat. Ar trebui sa ne facem niste socoteli cinstite, sa vedem ce ne trebuie, se se poate, cum se poate. Antrenind pe toti aceia necuprinsi inca de lehamite sau de dorul de duca.
9.         [Dacu] Putem tine unele termocentrale in conservare sau in functionare la capacitate minima doar din motive de securitate energetica, cumparind din piata la pretul cel mai avantajos?

[JC] Reglementarile permit mentinerea de capacitati de rezerva (nu in conservare), la nivelul necesar, ca serviciu de sistem platit. Tarifele respective sunt platite de catre toti consumatorii si acopera de fapt costurile fixe ale producatorilor.
10.         [Stefan] Nu cumva "atacul energetic" ni-l dam singuri neinteresindu-ne de modernizarea lor si de un plan pe termen lung?

[JC] Cred ca este concluzia fireasca a discutiei noastre. Va incredintez ca nu am incercat sa spun povesti. Am construit Transelectrica, compania a obtinut ratinguri de la Moody si Standard&Poors' si a lansat rapid un program de modernizare fara precedent. Numai cu tehnologii de ultima ora. Acum avem unul din cele mai moderne sisteme de transport si de dispecer din Europa. Mai cunoasteti asa ceva pe la noi? Recunosc, Transelectrica a fost perceputa ca o companie strategica autentica si, de asemenea, Transelectrica ne-facind afaceri pe piata libera, a fost mai putin atacata de catre grupurile interese.