Reforma sectorului energiei electrice in Romania

J. Constantinescu


Revista Energetica publica prezentarea autorului de la Conferinta nationala a energiei de la Neptun, din anul 1998, in calitate de coordonator al Comitetului de Strategie si Reforma al RENEL (CSR), care tocmai finalizase studiul si programul de restructurare a industriei energieie electrice din Romanie, detinuta integral de catre regie.

Este o incercare de explicare a nevoii de reforma si de estimare a obstacolelor in calea reformei energiei. Programul de restructurare propus de CSR era esalonat pe trei ani si prevedea trei etape: (i) stabilirea reglementarii independente si comercializarea activitatilor, (ii) separarea activitatilor concurentiale si de monopol natural, si (iii) privatizarea producatorilor si distribuitorilor. Decidentii politici au impus in final infiintarea Hidroelectrica si CNE ca firme separate, pentru ca nimeni nu dorea privatizarea acestor active valoroase si perfect sustenabile (in cazul CNE intervenise si AIEA). 

Autorul nu a putut banui atunci ca reforma va fi blocata dupa a doua etapa, si ca trasaturile negative care marcau monopolul RENEL se pot manifesta aidoma la noile companii de stat. De pilda, intre cistigurile guvernantei reformate mentiona "trecerea de la schimbarea neonesta a managerilor pe baza intereselor personale sau de grup la promovarea pe baza competentei". Nu a fost sa fie un cistig, mai mult, noua guvernanta corporativa de stat a contribuit din plin la lipsa de integritate a pietei emergente de energie. 
(Energetica 6, 1998)

Cuvinte cheie: industria energiei elctrice; reforma in energie; program de restructurare; dereglementare; separare de activitati; comercializare de activitate; monopol natural; RENEL; CSR; reglementare in energie; privatizare.