O abordare unitara a sigurantei operationale si a proiectului de piata intr-o interconexiune multi -TSO

J. Constantinescu


Articolul propune regindirea tranzactionarii energiei si a verificarii sigurantei operationale intr-un sistem multi - TSO de energie electrica.  Se pleaca de la un cadru comun de referinta atit pentru piata de energie, cit si pentru infrastructura acesteia, care implica trecerea de la modelul punctual al tranzactiilor de energie coexistind cu modele punct - la - punct pentru serviciul de transport si respectiv pentru standardul de siguranta, la modelul nodal (sau punct - de - conectare) atit pentru tranzactii cit si pentru norma de siguranta operationala.

Capacitatea de transport nodala ("driving - point" transmission capacity) reprezinta transferul maxim de putere la interfata dintre retea si clientii acesteia ce nu pericliteaza siguranta functionarii sistemului. Clientii de transport pot sa inteleaga acest standard de securitate discriminat pe nodurile retelei. Operatorul de piata poata aloca implicit capacitatea de transport pentru fiecare punct de acces la retea. Operatiunile TSO se detaseaza de participarea vinzatorilor si cumparatorilor de energie electrica.

O piata care este proiectata si reglementata in acelasi cadru de referinta, al nodurilor retelei, poate sa ofere beneficii comerciale si de securitate multiple.
(CIGRE - Paper C5 - 303, Session 2008)


Cuvinte cheie: piata de energie electrica - model - transport - capacitate - tarif - cost marginal - standard de siguranta- managementul congestiilor - mechanism ITC.