Un proiect de piata nodala
cu acces reglemetat la reteaua electrica de transport


Daca tranzactiile cu energie electrica s-ar raporta la nodurile retelei, piata ar cistiga in eficienta si lichiditate, reteaua de transport ar fi folosita mai bine iar resurselor regenerabile (si intermitente) de energie ar putea fi integrate mai usor.

Proiectul de piata nodala propus este in esenta bazat pe licitatii pentru energia locala si acces la retea pe deplin reglementat. El poate descopri preturile reale de inchidere, in conditiile in care capacitatea de transport la punctual de conectare al clientului devine mai predictibila, deziderat definitoriu pentru retelele inteligente.

Separarea clara a managementului (comercial al) congestiilor de monitorizarea transportului, vazuta ca management al restrictiilor (operationale ale) sistemului de energie, dupa inchiderea pietei cu o zi-inainte, creste responsabilitatea operatorilor si diminueaza riscurile de insecuritate.
(The 7th International Conference on Deregulated Electricity Market Issues in South - Eastern Europe - DEMSEE Conference, Bucharest, September 20 - 21, 2012)

Cuvinte cheie: proiect de piata de energie electrica; model nodal; sistem de energie; capacitate de transport; tarif de retea; managementul congestiilor; monitorizarea transportului de energie.