Distorsionarea schemelor de sprijin din energie iroseste banii consumatorilor

Jean Constantinescu


Sprijinirea unei intreprinderi prin alocarea selectiva a resursele controlate de autoritatile publice distorsioneaza concurenta si e interzisa de Articolul 107 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (Treaty on the Functioning of the European Union - TFEU). Ajutorul de stat poate fi acordat numai pentru servicii de interes economic general puse in slujba unor obiective de interes general (OIG). In domeniul energiei, politicile UE au definit drept OIG cercetarea - dezvoltarea si tehnologiile care protejeaza mediul, pentru care s-au emis Directive specifice.

Pentru guvernantii nostri a devenit imposibil sa evite infringementul acordind in continuare AS neconforme, de la bugetele publice alimentate de platitorii de taxe. Atunci, ei s-au gindit sa colecteze banii de subventie de la platitorii de tarife de energie, pina si de la cei mai saraci. Se spera ca aceasta subventie incrucisata sa ramina neobservata la Brussels, pentru ca ea nu pleaca de la bugetele publice.

Articolul arata cum se irosesc banii consumatorilor de energie atunci cind AS nu se acorda pentru tehnologii noi, ci pentru capacitati neviabile, sub pretextul directivelor europene 2004/8/CE si 2009/28/EC ce sprijina introducerea cogenerarii de inalta eficienta si respectiv sursele regenerabile neconventionale.

Cuvinte cheie: Romania, energie, schema de sprijin, subventie, cogenerare de inalta eficienta, surse regenerabile de energie, obiectiv de interes general.

A se vedea si,
http://cursdeguvernare.ro/distorsionarea-schemelor-de-sprijin-din-energie-risipeste-banii-platitorilor-de-taxe-si-tarife.html