Cum scoatem energia alternativ„ de pe stoc

Jean Constantinescu

Piata concurentiala de certificate verzi (CV) a fost proiectata initial cu un certificat pentru fiecare MWh generat de sursele alternative de energie. Nivelul sprijinului era aliniat la costul extern al energiei inlocuite, din combustibili fosili, exprimat de pretul emisiilor de carbon. Ulterior, in legea votata in parlament, s-a ajuns la mai multe CV, diferentiat pe tehnologii. Decizie a fost luata fara calcule cost - beneficiu. Dupa numai 2 ani, si o pregatire mediatica ce alimenteaza respingerea publica a regenerabilelor, autoritatile anunta schimbari radicale ale regulilor pietei, inclusiv noi ajutoare pentru complexele energetice functionind pe carbuni. Sute de MW, reprezentind 5 - 8% din consumul mediu national de energie electrica, sau 40 - 60% din capacitatea de generare a fermelor eoliene in functiune, e frecvent dispecerizata pe stoc, i.e. e (re)aruncata in vint.

Autorul considera ca ar fi o mare greseala ca guvernul sa semene neincrederea in rindul investitorilor. Calcule arata ca scumpirea facturii energiei electrice imputata regenerabilelor este in acest an de 5 - 6 ori mai mica decit valoarea certificatelor verzi. Pentru ca in Romania energia verde are si un impact semnificativ de reducere a pretului angro al energiei electrice.

Cuvinte cheie: energie electrica; Romania; surse regenerabile de energie; piata de energie; schema de sprijin; certificat verde.

A se vedea si:
http://cursdeguvernare.ro/energia-electrica-si-politica-cum-scoatem-energia-alternativa-de-pe-stoc.html