Cazul Hidroelectrica: De ce insolventa nu era o solutie si cine ar cistiga din ea

Jean Constantinescu

Hidroelectrica e fara indoiala cea mai valoroasa companie a statului roman. Fara Hidroelectrica, sistemul electroenergetic national nu ar putea functiona, iar simpla sa prezenta in piata poate descuraja orice speculatie de pret. Pe linga energie, compania mai furnizeaza si alte servicii publice vitale.

Din pacate, Hidroelectrica e si cel mai mare furnizor de rente si ajutoare de stat. Intr-un cadru de politici publice si reglementare distorsionat, managementul companiei a incheiat contractele pe piata libera, cu "baietii destepti" (BD). In piata, s-a inteles ca cererea de insolventa a fost pregatita sa denunte contractele cu BD. Pretul insolventei: cistiguri minore, pierderi majore. Judecind prin prisma intereselor nationale, autorul crede ca decizia nu a fost oportuna. S-a aruncat indoiala asupra reformei guvernantei corporatiste de stat, s-a subminat grav reputatia firmei si programele de investižii hidro. Riscuri serioase s-au aruncat si in spatele economiei nationale.

Cuvinte cheie: Romania; Hidroelectrica; insolventa; energie electrica; reforma in energie; piata de energie electrica; ajutor de stat; contract preferential; guvernanta corporatista.

A se vedea si:
http://cursdeguvernare.ro/cazul-hidroelectrica-de-ce-insolventa-nu-era-o-solutie-si-cine-ar-castiga-din-ea.html