Proiectarea pietei de energie electrica pe baza modelului de acces nodal la retea

Jean Constantinescu

Lucrarea incearca sa demonstreze ca eficienta pietei de energie electrica si integrarea resurselor regenerabile intermitente pot creste semnificativ daca, atit energia electrica cit si serviciul de transport, se reglementeaza si tranzactioneaza cu referire la un nod al retelei de transport. Capacitatea de transport "nodala" sau "de punct de racordare" reprezinta modelul natural pentru alocare implicita. Un proiect de piata bazat pe accesul nodal la retea poate, de asemenea, sa elimine incongruenta actuala intre tranzactiile nationale si cele transfrontiera.

Predictibilitatea deplina a capacitatii la punctul de racordare, fara referire la directia energiei prin retea (inclusiv a energiei regenerabile intermitente), ar trebui sa fie caracteristica definitorie a viitoarei retele inteligente (smart grid).

Separarea clara a responsabilitatilor comerciale si operationale este, de asemenea, esentiala pentru cresterea eficientei si sigurantei retelei de transport. Managementul restrictiilor de functionare ale sistemului de transport de catre operatorul de sistem (TSO) nu trebuie confundat cu managementul congestiilor, prin mecanismul pietei.
(Jean Constantinescu editor, ISBN 978-973-0-09601-9, Bucuresti, 2010)


Cuvinte cheie: piata de energie electrica; serviciu de transport; proiect de piata nodala; licitatie implicita; integrarea energiei regenerabile; retea inteligenta; capacitate nodala de transport; capacitate de transport de punct de racordare; managementul restrictiilor de sistem; managementul congestiilor.