Cum ar putea scapa de inadecvare piata romaneasca de energie

Jean Constantinescu


In ceea ce priveste integrarea pietei de energie electrica, exista o discrepanta intre prioritatile si actiunile noastre si cele ale Uniunii Europene, desi am fost parte a solutiei. Brusselul nu inceteaza sa ne atentioneze asupra necesitatii de armonizare.

UE si-a propus ca piata de energie continentala sa devina integrata efectiv in anul 2014. Au fost identificate si principalele obstacole ce pot compromite piata unica. Acestea sint: posibilele manipulari ale pietei datorita gradului diferit de transparenta a tranzatiilor in pietele nationale, persistenta sau chiar agravarea congestiilor de retea electrica, si unele amenintari la adresa sigurantei operationale din partea tranzactiilor libere. Liderii europeni au decis un amplu program de actiune in cadrul asa-numitului "al treilea pachet al pietei energiei UE". Articolul arata caile si mijloacele cheie avute in vedere si, pentru comparatie, reglementari si discutii recente privind piata energiei de la noi.

Cuvinte cheie: Romania; piata de energie; piata unica; integrare de piata; supraveghetor de piata; cuplarea pietelor; managementul congestiilor de transport; piata de echilibrare.

A se vedea si:
http://cursdeguvernare.ro/romania-in-piata-europeana-de-energie-inadecvata-dar-consecventa.html

Romania Ón piata europeana de energie:
Inadecvata, dar consecventa