Optiuni de organizare a pietei
electricitatii in Romania -
serviciu public, integrare, competitie

Jean Constantinescu

Se prezinta, mai intai, tendinta de transformare a societatilor traditionale de electricitate in sensul liberalizarii pietei de energie electrica, mai bunei protejari a consumatorilor si reducerii drastice a emisiilor poluante, care se manifesta in intreaga lume ca urmare a presiunii puse de societatea civila asupra guvernelor.

In al doile rind, articolul isi propune sa aduca unele clarificari in pragul asteptatei reforme a energiei electrice in Romania, inclusiv in ceea ce priveste elaborarea unei legi specifice. Se arata ca, atit traditia istorica a industriei energiei din tara noastra, cit si nevoia stringenta de innoire tehnologica, pledeaza pentru recurgerea la investitie privata masiva. (NB. In anul urmator, autorul a coordonat elaborarea studiului de restructurare si a propunerii de program de reforma, avind astfel sansa sa aprofundeze aceste idei).
(Energetica 3B, 1996, pp. 121 - 125) 

Cuvinte cheie: Romania; energie electrica; reforma; piata de energie electrica; organizarea pietei; model de piata; sistem electroenergetic; companie de energie; cumparator unic; accesul tertilor la retea; serviciu public; integrare; concurenta.