Dosarul Energiei: Cind politica merge impotriva interesului public

Jean Constantinescu


Guvernele Romaniei au obișnuit unele companii de energie cu subventii permanente.
In lunga perioada a tranzitiei, guvernele si autoritatile locale au cadorisit cu miliarde de euro intreprinderile ineficiente din sectorul energiei, in numele unor cerinte de securitate nationala si sociala. Au fost sterse datorii la bugete, finantate investitii sau/si achizitii de combustibili, stabilite tarife peste pretul pietei pentru producatorii necompetitivi, sau sub nivelul pietei pentru consumatori privilegiati. Alocari influentate de interese de grup au fost acordate si unor categorii de surse regenerabile de energie.

Incercam sa aratam in articol ca ratarea evidenta a tintelor revendicate are o cauza comuna: bani alocati fara analiza comparativa a costurilor in raport cu beneficiile, pentru servicii publice similare. Această practica, larg raspindita in Romania, nu e conforma nici cu regulile UE privind serviciile (publice) de interes general (SIG).

Cuvinte cheie: serviciu public; serviciu de interes general; SIG; sectorul energiei; politica a energiei; subventie; analiza cost - beneficiu.

(a se vedea si: http://cursdeguvernare.ro/dosarul-energiei-cand-politica-merge-impotriva-interesului-public-2.html)