Cum ar putea factura energiei sa devina suportabila pentru toti

Jean Constantinescu

Suportabilitatea preturilor fara compromiterea viabilitatii furnizorilor este adevarata provocare pentru sectorul energiei din Romania. Pina acum, numeroase subventii au intretinut preturi artificiale si risipa, si nu preturi accesibile pentru toti.
In primul rind, articolul arata efectele negative ale liberalizarii prelungite bazata pe preturi "paralele", si anume:
       Preturi distorsionate de achizitie si rente alocate intre producatori
       Distorsiune tarifara si in piata cu amanuntul
       Subventii incrucisate si mascate
       Factura energiei ramine pentru multi o povara insuportabila.

In al doilea rind, se prezinta caracteristicile, conditiile si efectele posibile ale sistemului de beneficii sociale pentru energie bazat pe tarife de tip binom. Cerinta de baza e ca rentele de liberalizare colectate de la producatorii eficienti sa ajunga la consumatorii in nevoie sub forma beneficiilor sociale prin intermediul autoritatii de protectie sociala. Acordarea beneficiilor in baza componentei fixe a tarifului binom ofera conditii de plata mai bune pentru toti consumatorii si predictibilitate fara sa distorsioneze mecanismele pietei.

Firmele ar trebui sprijinite numai pe perioade limitate si numai pentru introducerea de tehnologie de inalta eficienta sau curata. Renuntarea la preturile "paralele" odata cu redefinirea sistemului de beneficii sociale ar putea deveni principala solutie la problemele energiei.

Cuvinte cheie: Romania; energie; piata energiei; liberalizare; acces la energie; beneficii sociale pentru energie; factura energiei; tarif binom; subventii in energie.
 
A se vedea si:
http://cursdeguvernare.ro/cum-ar-putea-factura-energiei-sa-devina-suportabila-pentru-toti-2.html